Geschiedenis Overweel

De oprichter van Vishandel Overweel is Cornelis Overweel, geboren in 1925 te Enkhuizen. Hij isp 23 jarige leeftijd gestart als palingroker en grossier bij Bartel Visser aan het Waaigat. Na 18 jaar gaat Cornelis als zelfstandig ondernemer verder en gaat een samenwerking aan met Willem van Bleisem aan de Noorder Boerenvaart, waar de palingrokerij gehuisvest is. De paling wordt vanuit deze locatie verkocht aan niet alleen Enkhuizen.  Wekelijks wordt er naar Zuid Holland gereden, omdat ook visliefhebbers in steden als Rotterdam, Den Haag en Scheveningen graag de tanden in de vis van Overweel zetten. De zaken gaan goed en er zijn extra handen nodig. Het hele 7 koppige gezin wordt ingezet om de paling te fileren in de kelder van het woonhuis aan de Parklaan.

jaren 80

De tweede generatie

“stoepborden” aan het Westeinde

Begin 1970 wordt de tweede generatie bij de onderneming betrokken, Goffe-Jan komt in dienst. Rond 1977 verhuist het gezin Overweel naar het Westeinde en wordt de schuur, die dienst deed als werkplaats en opslag van agrarisch materieel, omgebouwd tot de palingrokerij.

Naast de bestaande leveringen aan Zuid Holland breidt de zaak uit met een winkel aan het Westeinde in Enkhuizen. Ook wordt het assortiment uitgebreid met zalm, haring en gebakken vis. Begin 1980 komen Marijke en Anton in dienst van het familiebedrijf.

Cornelis Overweel in zijn palingrokerij
jaren 90

Wederom uitgebreiding

Eind jaren ‘90 wordt het bedrijf wederom uitgebreid door de overname van de ambulante handel van Sjaak van Bleisem. Dezelfde producten als in de winkel, worden nu ook al ventend en op vaste standplaatsen in o.a. Grootebroek, Venhuizen, Andijk en Wognum, aan de “man” gebracht.

De derde generatie

In 2009 splitst het bedrijf op, Goffe-Jan zet de rokerij/winkel aan het Westeinde voort onder de familienaam C. Overweel & Zn. en Anton verhuist naar de Hoek 56 op Industrieterrein Schepenwijk in Enkhuizen van waaruit hij de ambulante handel onder eigen naam leidt. Naast het verkopen vanuit de verkoopwagen gaat hij zich tevens toeleggen op de bezorging van schotels en breidt het assortiment daarmee verder uit.

In 2019 voegt de derde generatie zich aan de ambulante handel toe. Sander, de zoon van Cees Overweel die zelf jarenlang werkzaam is geweest als visserman op het IJsselmeer en de Noordzee, gaat de samenwerking aan met zijn oom Anton. Na jarenlang in de logistiek werkzaam te zijn geweest zoekt ook Sander weer de link met het familiebedrijf. Hij vindt het geweldig dat hij deze kans mag pakken met zijn oom. Hij kijkt er naar uit alle vaste klanten snel te ontmoeten.

De palingrokerij aan het Westeinde