Geschiedenis Overweel

De oprichter van Vishandel Overweel is Cornelis Overweel, geboren in 1925 te Enkhuizen. Hij is op 23 jarige leeftijd gestart als palingroker en grossier bij Bartel Visser aan het Waaigat. Na 18 jaar gaat Cornelis als zelfstandig ondernemer verder en gaat een samenwerking aan met Willem van Bleisem aan de Noorder Boerenvaart, waar de palingrokerij gehuisvest is. De paling wordt vanuit deze locatie verkocht aan niet alleen Enkhuizen.  Wekelijks wordt er naar Zuid Holland gereden, omdat ook visliefhebbers in steden als Rotterdam, Den Haag en Scheveningen graag de tanden in de vis van Overweel zetten. De zaken gaan goed en er zijn extra handen nodig. Het hele 7 koppige gezin wordt ingezet om de paling te fileren in de kelder van het woonhuis aan de Parklaan.

jaren 80

De tweede generatie

“stoepborden” aan het Westeinde

Begin 1970 wordt de tweede generatie bij de onderneming betrokken, Goffe-Jan komt in dienst. Rond 1977 verhuist het gezin Overweel naar het Westeinde en wordt de schuur, die dienst deed als werkplaats en opslag van agrarisch materieel, omgebouwd tot de palingrokerij.

Naast de bestaande leveringen aan Zuid Holland breidt de zaak uit met een winkel aan het Westeinde in Enkhuizen. Ook wordt het assortiment uitgebreid met zalm, haring en gebakken vis. Begin 1980 komen Marijke en Anton in dienst van het familiebedrijf.

Cornelis Overweel in zijn palingrokerij
jaren 90

Wederom uitbreiding

Eind jaren ‘90 wordt het bedrijf wederom uitgebreid door de overname van de ambulante handel van Sjaak van Bleisem. Dezelfde producten als in de winkel, worden nu ook al ventend en op vaste standplaatsen in o.a. Grootebroek, Venhuizen, Andijk en Wognum, aan de “man” gebracht.

De derde generatie

In 2009 splitst het bedrijf op, Goffe-Jan zet de rokerij/winkel aan het Westeinde voort onder de familienaam C. Overweel & Zn. en Anton verhuist naar de Hoek 56 op Industrieterrein Schepenwijk in Enkhuizen van waaruit hij de ambulante handel onder eigen naam leidt. Naast het verkopen vanuit de verkoopwagen gaat hij zich tevens toeleggen op de bezorging van schotels en breidt het assortiment daarmee verder uit.

Zo’n 9 jaar later wordt het tijd om uit te gaan kijken naar opvolging, welke gevonden wordt in neef Sander Overweel, in 2019 voegt hiermee de derde generatie Overweel zich aan Vishandel Overweel toe, Sander is de zoon van Cees Overweel die zelf jarenlang werkzaam is geweest als visserman op het IJsselmeer en de Noordzee. Na jarenlang in de logistiek werkzaam te zijn geweest zoekt ook Sander dus de link met het familiebedrijf en gaat een samenwerking aan met zijn oom Anton. Deze overeenkomst houd echter na 4,5 jaar weer op te bestaan als Sander besluit dat zijn toekomst toch elders ligt, en Anton daarom weer alleen de ambulante handel voortzet, maar wel en wederom uitkijkend naar opvolging, deze wordt nog redelijk snel gevonden in de persoon van Marcel van Stralen. Vanaf 1 Maart 2024 draagt Anton zijn bedrijf aan hem over, na ruim 60 jaar geen Overweel meer ‘aan het roer’ maar Marcel zal voorlopig nog wel onder deze naam naar buiten treden.

De palingrokerij aan het Westeinde

een nieuwe generatie

Vanaf 1 Maart 2024 zal Vishandel Overweel een ander gezicht krijgen. Marcel van Stralen zal het bedrijf gaan voortzetten onder (voorlopig)  de vertrouwde naam ‘Vishandel Overweel’

Marcel’s roots liggen ook ‘in de vis’, als 15 jarige jongen is hij gestart bij Brand Fish Dish in Bovenkarspel. In eerste instantie  als Zaterdag kracht maar al snel in full-time dienstverband, lerend ‘on the job’ maar ook d.m.v. het volgen van diverse cursussen gerelateerd aan de visbranche, zoals o.a. haring snijden bij A.Hoek te Katwijk.

Vijf jaar na Marcel’s start werd de winkel  in Bovenkarspel verkocht aan dhr. Otter en ging Marcel aan de slag bij de 2e vestiging in Hoogkarspel, welke na een grondige renovatie omgedoopt werd tot de huidige bedrijfsnaam Brand Vis.

Na 13 jaar onder deze vlag gewerkt te hebben werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Het idee van een eigen onderneming in de vis speelde al door zijn gedachten en kreeg vorm toen Marcel en Anton elkaar ontmoette en een mogelijke overname bespraken. Een ‘proefweek’ werd ingelast, waarover een persoonlijke noot van Marcel” 

Na ons gesprek ben ik serieus na gaan denken over een carrière als zelfstandig ondernemer, ik ben me voorzichtig gaan  oriënteren, en voordat ik het wist stond ik een week lang samen met Anton in zijn verkoopwagen om e.e.a in de praktijk uit te proberen. Ik vond het enorm leuk, het onderweg zijn en al die lieve mensen ontmoeten en gezellige wijken die je bezoekt, het voelde goed en daarom besloot ik ervoor te gaan. Ik kan niet wachten om op 4 Maart (nog samen met Anton) te starten met mijn eigen zaak en u van uw vertrouwde vis te blijven voorzien.

Anton Overweel en Marcel van Stralen